joi, 27 octombrie 2011

Somnul

Somnul





Somnul este o stare fiziologică periodică și reversibilă, caracterizată prin suprimarea temporară a conștienței, prin abolirea parțială a sensibilității și încetinirea funcțiilor vieții organice (ritm respirator, ritm cardiac, relaxare musculară, scăderea temperaturii cu aproximativ 0,5 grade C, scăderea funcțiilor secretorii). În timp ce mulți dintre noi cred căsomnul este o întindere temporală în care nu se întâmplă nimic, somnul este, de fapt, cel puțin din punct de vedere neurologic, o perioadă de timp foarte aglomerată. Deși importanța somnului nu poate fi discutată, oamenii de știință nu cunosc cu exactitate de ce este atât de important pentru supraviețuirea noastră. “Wikipedia information”






Si totusi se spune ca somnul este periculos , un om trebuie sa doarma intre 7-8 ore , cei ce au o viata mai alerta si dorm sub 6 ore nu isi pun sanatatea in pericol , dar totusi sunt in pericol, un pic mai periculos fata de cei ce dorm sub 6 ore, sunt cei cedorm mai mult de 9 ore rata lor este de 30%. Se spune ca Somnul poate ucide.


Eu sunt de alta parere , somnul este o metodata prin care am reusit sa supravietuim dealungul anilor,indiferent ca e zi sau noapte sau ca e frig sau cald.Cand eram mic mama mea imi spunea ca e bine sa dorm dupa amiaza si nu intelegeam de ce? Era vara si nu vroiam sa dorm atunci , ziua in toiul actiunii,toata lumea era linistita ,pasarile cantau ,florile aveau parte de o adiere de vant ca si cum atunci cand eu trebuia sa dorm planeta rasufla usurata ca toata agitatia de dimineatza pana acum trecuse.Era un vibe foarte eliberant.Si nu intelegeam de ce trebuie sa dorm ?


Insa, de 3 ani de zile iubesc sa dorm.Este singurul moment care ma poarta catre o lume care imi era la dispozitie doar atunci cand eram mic.Cand esti mic poti visa cu ochii deschisi fara sa te chinui , iti doresti ceva si il poti face posibil, nu neaparat real ,dar pentru tine era de ajuns sa te joci si sa crezi ca ai “superputeri” si erai fericit . Acum ne trebuie fapte ,nimic nu ne mai poate pacali ca visele sunt vise si nu realitate. Insa va avertizez ca visele sunt reale.






Déjà vu.


Termenul de déjà vu , provine din franta dat de catre Émile Boirac (1851–1917) din cartea lui, “ L'Avenir des sciences psychiques” , déjà vu-ul este sentimental acela de ceva familiar,ceva care iti este cunoscut sau ca l-ai mai vazut odata undeva. Este un sentiment ciudat si nici odata nu stim de unde vine.


Insa eu cred ca déjà vu-ul se leaga perfect cu somnul. Atunci cand dormim avem parte de ceva uimitor numite “Vise” . visele sun o alta categorie din subiectul principal “somnul” , insa cred foarte puternic ca atunci cand visam in subconstientul nostrum suntem propriul nostrum Dumnezeu . Suntem in stare sa creem o lume “reala” in mintea noastra insa acolo suntem doar observatori la actiune si totusi in realitate ai impresia ca anumite locuri din vise le revezi in viata de zi cu zi. Déjà vu.










Intr-o seara am avut problem mari cu somnul, nu puteam sa adorm desi aveam nevoie pentru a doua zi ,sportiv fiind odihna pentru mine e sfanta. Si am zis ca o muzica de relaxare m-ar ajuta sa ma pot linisti si sa cad adanc si sa adorm.Din seara aceea muzica pentru mine noaptea inainte sa adorm este necesara,ma ajuta sa intru intr-o transa foarte adanca de somn In care sunt capabil sa ma odihnesc de 3 ori mai bine intr-o perioada de 2 ori mai scurta.Peste tot in lume exista metode si exerciti de relaxare a corpului si al spiritului fiind ori la masaj ,spa, inot sau bai termale sau pur si simplu meditand acasa etc.


Cu aceste metode/exerciti de relaxare imbinate cu muzica de ambient/relaxare ma ajut pe mine sa am un somn mai bun si mai eficient.










( teorie)


“Intr-o zii am citit intr-o carte fara nume:


“ somnul este necesar vietii pentru a putea sa ne decuplan de la lucrurile obisnuite pe care le facem pentru a nu inebuni. “


“Corpul omenesc poate fii un calculator, orice calculator are nevoie si de pauze pentru racirea procesorului”


“ Somnul este metoda prin care corpul omenesc se reincarca ,insa somnul nu este doar noapte atunci cand “trebuie” sa dormim, somnul este bun atunci cand iti vine sa dormi ,pentru ca atunci corpul tau simte nevoia sa ii se dea inca un Boost de energie”. ( Ati simtit vreodata stare de somnolent cand mergeati pe strada sau cand stateati pe o banca in parc? Sau pur si simplu in drum spre casa? Si totusi ti se intampla sa inchizi ochii,pentru 5, 10 secunde sau chiar cateva minute , si se intampla sa Atipesti?


Nu este nimic rau in asta! Pentru ca atunci cand te trezesti ai impresia ca nu trebuia sa faci asta ca te simti mult mai oboist, si totusi dupa 3 minute ce iti revine constiinta parca esti alt om, gata sa o iei de la capat)






Tot ce va mai pot spune e Somn Usor.Si aveti grija de Somnul vostru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu